Owoce i warzywa

Zdrowe odżywianie dzieci

To, co dzieci jedzą i piją we wczesnych latach życia, może mieć wpływ na ich zdrowie przez wiele lat. Ogólne nawyki żywieniowe kształtują się w ciągu pierwszych kilku lat życia, dlatego ważne jest, abyśmy zachęcali nasze dzieci do spożywania pożywnych pokarmów.

Co podawać

Owoce i warzywaDzieci potrzebują zdrowej, zbilansowanej diety, zawierającej produkty z każdej grupy żywnościowej, dzięki czemu otrzymują szeroki zakres składników odżywczych, które pomagają im zachować zdrowie. Apetyt dzieci zmienia się w zależności od wieku , tempa wzrostu i aktywności, dlatego ważne jest, aby podawać im odpowiednio duże porcje. Zaczynaj od małych porcji, a jeśli dziecko chce więcej, oferuj mu je.

Ziemniaki, chleb, ryż, makaron i inne węglowodany skrobiowe
Pokarmy z tej grupy są dobrym źródłem energii, co jest szczególnie ważne dla dzieci, które są bardzo aktywne. Zawierają one również błonnik oraz niezbędne witaminy i minerały, które są potrzebne do wzrostu i rozwoju. Dzieci powinny spożywać różnorodne pokarmy z tej grupy i powinny być one podawane w czasie każdego posiłku.

Podając dzieciom te pokarmy, pamiętaj:

  • staraj się oferować szeroki wybór pieczywa, takiego jak biała wersja chleba o wysokiej zawartości błonnika, pieczywo razowe, ziarniste, tortilla, pitta i ziemniaczane
  • pełnoziarniste płatki śniadaniowe i płatki owsiane są doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia, ponieważ są dobrym źródłem energii, witamin, minerałów i błonnika – wybieraj te o niskiej zawartości soli i unikaj płatków pokrytych cukrem, ponieważ mogą one powodować próchnicę zębów i zachęcać dzieci do jedzenia słodyczy
  • Makaron, kluski i ryż mogą być podawane podczas posiłków, ale unikaj makaronów z przekąsek, ponieważ zazwyczaj zawierają dużo tłuszczu i soli – spróbuj używać brązowego ryżu i makaronów pełnoziarnistych
  • Gotuj, tłucz lub piecz ziemniaki – wybierz frytki z piekarnika zamiast smażonych lub spróbuj domowych klusek.
  • Owoce i warzywaHerbatki

Fasola, nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja i inne białka

Pokarmy te są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Białko jest potrzebne do wielu funkcji w całym organizmie, dlatego wszyscy potrzebujemy białka w naszej diecie. Fasola, nasiona roślin strączkowych i soczewica są dobrą alternatywą dla mięsa, mają niską zawartość tłuszczu i są bogate w błonnik, białko, witaminy i minerały. Spróbuj dodać je do potraw, aby nadać im kolor, smak i konsystencję, takich jak zapiekanki, chilli czy sosy do makaronu. Zaleca się, aby dzieci jadły dwie porcje ryb tygodniowo, z których jedna powinna być rybą tłustą, na przykład łosoś, sardynki, makrela lub pstrąg.

Nabiał i jego zamienniki

Mleko i produkty mleczne (oraz ich zamienniki) są ważne w okresie dzieciństwa, ponieważ są dobrym źródłem wapnia, witamin A i D, białka i tłuszczu. Wapń jest potrzebny dzieciom do budowy mocnych kości oraz do funkcjonowania nerwów i mięśni. Witamina D jest potrzebna do wchłaniania wapnia i dlatego odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu kości. Pełne mleko powinno być podawane dzieciom do ukończenia drugiego roku życia. Jeśli dziecko od drugiego roku życia stosuje urozmaiconą dietę, można podawać mu mleko półtłuste.